GULD I ALLE
DETS VARIANTER


Når du skal beslutte dig for valget af ring, skal du ikke blot forholde dig til varianten af diamanten, men også til, hvilket guld der skal indramme stenen.

ROSAGULD, RØDGULD OG HVIDGULD
Den mest almindelige og kendte form for guld er den røde. Men ud over at gøre guldet stærkere og mere modstandsdygtigt over for slid, spiller legeringen også en rolle i forhold til guldets farve. Det er derfor, man kan tale om rødguld, rosaguld og hvidguld.

Andre farver guld opnås ved at legere med forskellige metaller, f.eks. får man rosaguld ved at bruge mere kobber i legeringen. Jo mere kobber, man bruger, jo mere rød eller rosa bliver guldets farve. Skal guldet i stedet være hvidt, kan man legere det med sølv og palladium, som er et hårdt, gråhvidt ædelmetal. Hvidguld kan også fremstilles ved legering med andre metaller. Det færdige hvidguldssmykke vil som oftest blive rhodineret. En rhodinering er et fint lag af metallet Rhodium, som lægges på som en afsluttende finish, der gør hvidguldet ekstra hvidt og blankt.

RENHED OG KARAT
Guld angives i karat, som angiver renheden af guldet – ikke at forveksle med carat, der angiver ædelstenes vægt. Det reneste guld kaldes finguld og betegnes 24 karat. Det er det mest værdifulde, men det er ikke egnet til smykker, da det er så blødt og nemt bliver bulet. Fordi det er mere hensigtsmæssigt, vælger man at legere guldet med andre metaller som f.eks. sølv, kobber og palladium for at gøre materialet mere holdbart.

I Danmark skal smykker altid være stemplet med ansvarlighedsstempel, samt angivelse af, hvor meget ædelmetal der er i guldet. Ud over 24 karat er den hyppigst anvendte guldkarat i Danmark:

18 karat guld stemples 750 (750/1000 af legeringen er rent guld)
14 karat guld stemples 585
8 karat guld stemples 333

Nogle lande bruger desuden 9, 10, 19, 20, 21 og 22 karat, men i Danmark er de tre ovenstående de absolut mest anvendte. Men alle angivelser findes i Danmark, da man må stemple frit mellem 333 og 999.

I Danmark er det ikke lovligt at betegne smykker, der indeholder under en tredjedel guld, som værende af guld. Derfor er 14 og 18 karat også langt mere udbredt i Danmark, for der indeholder smykkerne mere guld, end de indeholder andre metaller.

RINGE I
HVIDGULD
UDEN
DIAMANTER
RINGE I
HVIDGULD
MED
DIAMANTER
RINGE I
GULD UDEN
DIAMANTER
RINGE I
GULD MED
DIAMANTER